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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  06/07/2017
Data da última atualização:  30/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MEURER, I. R.; LANGE, C. C.; HUNGARO, H. M.; BELL, M. J. V.; ANJOS, V. de C. dos; SILVA, C. A. de S.; PINTO, M. A. de O.
Afiliação:  Igor Rosa Meurer, UFJF; CARLA CHRISTINE LANGE, CNPGL; Humberto Moreira Hungaro, UFJF; Maria Jose Valenzuela Bell, UFJF; Virgilio de Carvalho dos Anjos, UFJF; Cleuber Antonio de Sa Silva, IF-SUDESTE, Rio Pomba, MG; Miriam Aparecida de Oliveira Pinto, UFJF.
Título:  Quantification of whole ultra high temperature UHT milk waste as a function of packages type and design.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Cleaner Production, v. 153, p. 483-490, 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The food waste during consumption should be decreased to assure environmental sustainability and food safety. Packages play an important role in the preservation of quality and safety of food, but their design is related with food waste. The Ultra High Temperature (UHT) milk residue remaining inside the packages after consumption is an example of this condition. The purpose of this work was to quantify and analyze the factors influencing the whole UHT milk waste, as a function of its packages. Ten different types of one liter packages were analyzed, and a descriptive study of their characteristics has been developed according to package material, type of opening, and their dimensions. A method for quantification of UHT milk waste in the analyzed packages was developed. The waste was quantified by means of gravimetric analysis and volume conversion under two conditions: WITHOUT and WITH packages stirring after their deflation. A large variation in the wasted volume of milk was observed for the different types of package under both tested conditions. The package stirring process has significantly influenced the waste decrease in five different types of package. It was observed that the package design directly influences the UHT milk waste, mainly due to folding at package bottom, corrugations in its internal wall and kind of opening of the packages. The values of wasted milk ranged from (0.43 ± 0.03) to (7.7 ± 0.4) ml and (0.51 ± 0.04) to (14.7 ± 0.4) ml for the WITH and WITHO... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Package; Waste.
Thesaurus Nal:  environment; food safety; UHT milk.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL23571 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMEURER, I. R.; LANGE, C. C.; HUNGARO, H. M.; BELL, M. J. V.; ANJOS, V. de C. dos; SILVA, C. A. de S.; PINTO, M. A. de O. Quantification of whole ultra high temperature UHT milk waste as a function of packages type and design. Journal of Cleaner Production, v. 153, p. 483-490, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBESSA, M. E. De; RODARTE, M. P.; OTENIO, M. H.; STRINGHETA, P. C.; OLIVEIRA, J. M. De; BARBOSA, J. C.; PINTO, M. A. De O. Sensory perception of the fermented goat milk: potential application of the DSC method. Food Science and Technology, v. 36, n. 3, p. 406-412, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoLAVORATO, J. A. A.; PINTO, M. A. DE O.; OTENIO, M. H.; PINTO, C. L. DE O.; BRUMANO, L. P.; NEVES, K. C. DE L. Diretrizes para elaboração de manual de boas praticas de laboratorio para industrias de laticinios de pequeno e medio porte com base na representação social dos utiliazadores. In: CONGRESSO NACIONAL DE LATICÍNIOS, 29., 2012, Juiz de Fora. Anais... Belo Horizonte: EPAMIG, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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4.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, A. S. F.; CRUZ, L. T.; OTENIO, M. H.; PINTO, M. A. DE O.; BESSA, M. A.; VIEIRA, C. B.; MIAGOSTOVICH, M. P.; ROSA E SILVA, M. L. Environmental surveillance of rotavirus in drainage basin of Juiz de Fora, MG and its relation with the microbiological and physico-chemical parameters. In: SIMPOSIO LATINOAMERICANO DE VIROLOGÍA AMBIENTAL, 2., 2013, Salto, Uruguay. Resumos... Salto: Universidade de la República; Fiocruz, 2013.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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5.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, A. S. F.; CRUZ, L. T.; PINTO, M. A. DE O.; BESSA, M. A.; DRUMOND, B. P.; OTENIO, M. H.; VIEIRA, C. B.; MIAGOSTOVICH, M. P.; ROSA E SILVA, M. L. Relationship between microbiological and physico-chemical parametrs and occurrence of rotavirus genomes in drainage basin of Juiz de Fora, MG. Journal of the Brazilian Society for Virology, v. 17, n. 2, supl. 1, p. 117-118, 2012. Edição dos abstracts do 23º Brazilian Congress of Virology e 7º Mercosur Meeting of Virology, Foz do Iguaçu, 2012.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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6.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, A. S.; CRUZ, L. T.; FERREIRA, A. S.; BESSA, M. E.; PINTO, M. A. de O.; VIEIRA, C. B.; OTENIO, M. H.; MIAGOSTOVICH, M. P.; SILVA, M. L. da R. e. Relationship between viral detection and turbidity in a watershed contaminated with group A rotavirus. Environmental Science and Pollution Research, v. 22, p. 6886-6897, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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